Економіка Люксембурга
5

виноградом і винами. Провідна галузь промисловості - чорна металургія. Залізниць - 272 км. У митному союзі з Бельгією. Місто Люксембург - одна з трьох столиць ЄС (Європейський парламент, фінансові та судові установи). Грошова одиниця - євро. 360 тисяч туристів і 290 мільйонів доларів прибутку. Архітектурна спадщина середньовіччя. У списку ЮНЕСКО - стародавні квартали і фортифікаційні споруди міста Люксембурга.

Столиця - Люксембург (Luxemburg) - 80,7 тис. осіб (2005 р.).

Найбільші міста: Еш-сюр-Альзет (24,6 тис.), Діфферданж (16,4 тис.) і Дюделанж (16 тис.).

Адміністративно-територіальний поділ - 3 округи (arrondissement), які діляться на 12 кантонів (canton), кантони - на 118 комун (commune).

Державна мова - французька, німецька і люксембурзький діалект (франсік мозелан), який отримав ранг національної мови згідно з законом у серпні 1982 року.

Релігія - переважно католицизм (97% населення), є протестантські та іудаїстські громади.

Грошова одиниця - з 1 січня 2002 р. - Євро=100 євроцентам. До 28 лютого 2002 р. - люксембурзький франк.

Національне свято - 23 червня - День народження Великого Герцога (1921 р.)

Герб - на смугастому біло-синьому щиті, увінчаному золотою короною, червоний лев (колишня емблема герцогів Бургундських). Знизу під щитом - Мальтійський хрест. У свою чергу цей щит тримають ще два золотих леви, які дивляться в протилежні боки. Поверх королівської мантії - ще одна золота корона.

Прапор - прямокутне полотнище, яке складається з трьох рівновеликих горизонтальних смуг червоного, білого і блакитного кольору (зверху вниз).

Членство в міжнародних організаціях: ООН, НАТО, ЄС, країна входить в економічний союз Бенілюкс.