Місце міжнародної статистики у світовій інформаційній системі
13

Експорт товарів зменшує національні запаси матеріальних цінностей.

Під імпортом розуміють завезені в країну товари, призначені для споживання усередині країни (реекспорту), і товари, що закуповуються для вітчизняних організацій за кордоном [16,c.58].

Імпорт товарів збільшує матеріальні ресурси країни.

Метою ведення митної статистики зовнішньої торгівлі є створення інформаційної бази для аналізу стану і розвитку зовнішньої торгівлі країни, її торговельних, платіжних балансів і економіки загалом. Без такої бази неможливе прийняття оптимальних управлінських рішень органами державної влади.

Виходячи з цілей митної статистики зовнішньої торгівлі і відповідно до "Єдиної методології митної статистики зовнішньої торгівлі держав - учасниць СНД" (далі - "Методологія") митна статистика спрямована на вирішення таких завдань:

- забезпечення повного й достовірного обліку даних про експорт і імпорт держави;

- аналіз основних тенденцій, структури і динаміки зовнішньо-торговельних товаропотоків країни разом з аналізом його макроекономічної ситуації;

- інформаційне забезпечення вищих органів державної влади й управління для прийняття ними рішень у сфері митної політики і державного регулювання зовнішньої торгівлі;

- аналіз кон’юнктури ринку держави;

- контроль за надходженням митних платежів у державний бюджет;

- здійснення валютного контролю в межах компетенції митних органів;

- надання даних митної статистики для упорядкування торговельного й окремих статей платіжних балансів держави;