Митний союз держав
15

Очевидно, що всі країни Центральноазіатської спілки, які будуть звертатися з приводу членства в ГАТТ/ СОТ, ставши такими, будуть зобов'язані виконувати всі вимоги цієї міжнародної угоди.

Основне розходження між двома видами міждержавних торгових відносин полягає в тому, що у випадку створення митного союзу виникає необхідність у організації наддержавного органу, що взяв би на себе функції розробки законів ведення торгівлі як усередині союзу, так і з третіми країнами. Угода про вільну торгівлю грунтується на міждержавній угоді, що підписується країнами-учасницями [8,c.246].

Митний союз має єдиний митний кордон. На території союзу діють єдині митні закони і правила щодо ввезення усіх видів товарів до будь-якої з країн-учасниць. В ідеалі мають існувати єдине митне право і єдиний набір митних правил для всіх країн - учасниць ЄС (митний кодекс).

У митному кодексі мають бути представлені:

1) митний тариф;

2) правила митного оцінювання;

3) митний контроль;

4) антидемпінгові й компенсаційні заходи;

5) правила визначення походження товарів;

6) оплата збору й умови оплати (із відстрочкою, компенсація і т. д.);

7) трактування можливих квот.

Митний союз повинен включати:

- загальний зовнішній митний тариф, що використовується всіма країнами-учасницями при торгівлі з зовнішніми країнами, що не є членами даного Митного союзу;