Основні напрямки реалізації державної інноваційної політики
15

TFC= FCs+FCi+FCt+FCo, (2)

де: FCs – постійні витрати на науку, FCi – постійні витрати на технічному етапі, FCt – постійні витрати на технологічне оснащення, FCo – постійні витрати, пов'язані з організацією реалізації інноваційної продукції.

Життєвий цикл продукту показує часовий інтервал, який охоплює кілька фаз розвитку, кожна з яких відрізняється особливим характером процесу.

Розрізняють повний життєвий цикл продукту і життєвий цикл продукту у сфері виробництва і споживання. У практичній діяльності найчастіше оперують поняттям життєвого циклу продукції у сфері виробництва (складається з кількох фаз).

Основними стадіями життєвого циклу нової продукції є:

І. "Долина смерті";

ІІ. Впровадження на ринок;

ІІІ. Зростання обсягів продажу;

ІV. Пік;

V. Спадання;

VI. Затухання.

Якщо розглядати ці стадії, то не можна чітко визначити, де закінчується одна і починається друга, межі є досить розмитими. Кожна наступна стадія є логічним продовженням попередньої. Водночас ці стадії можуть і накладатись одна на одну.

Так, наприклад, коли новий товар перебуває на стадії пік, доцільно розпочинати досліджувати новий товар, або шукати шляхи модернізації вже існуючого товару для підтримання попиту на ринку.

Стадія "долина смерті" характеризується високими витратами. Витрати на цьому етапі не дають віддачі. Крім цього, нове дослідження може бути приречене на крах. І грошові кошти, які вже були вкладені в дослідження, будуть "викинуті на вітер". Винахід нового товару є дуже ризиковою справою.

Ризик полягає в тому, що в процесі науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт нова продукція може і не знайти свого споживача. Тому особливо актуальним у цей період для підприємства дослідити попит на ринку і