Науково-інноваційна діяльність як сфера державної політики
19

де Дt — доход в період t;

Вt — розмір інвестицій в інновації у період t.

Індекс рентабельності чітко пов'язаний з ЧТВ. Якщо ЧТВ позитивна, то індекс рентабельності JR > 1, і навпаки. При JR > 1 інноваційний проект вважається економічно ефективним, а якщо JR < 1 — неефективним.

Цей показник доцільно використовувати для порівняння кількох альтернативних проектів. За жорсткого дефіциту коштів перевагу слід надавати тим проектам, для яких індекс рентабельності є найвищим.

Внутрішня норма рентабельності (ВНР). Показує ту норму дисконту ER , за якої величина дисконтованих доходів за певне число років стає рівною інвестиційним вкладенням у реалізацію проекту. У такому разі доходи (Д) і витрати (В) проекту визначаються приведенням до розрахункового періоду:

Д = ∑ Дt / (1 + Ep)t;  B = ∑ Bt / (1 + Ep)t;

Отже, норма рентабельності - дорівнює максимальному відсотку за позиками, який можна платити за використання необхідних ресурсів, залишаючись при цьому на беззбитковому рівці.

Розрахунок внутрішньої норми рентабельності здійснюють методом послідовних наближень величини ЧТВ до нуля за різних ставок дисконту.

На практиці можна застосовувати таку формулу:

Ер = А+ (a (B − A)) / a –b)

де А — величина ставки дисконту, за якої ЧТВ позитивна;

В — величина ставки дисконту, за якої ЧТВ негативна:

а — величина позитивної ЧТВ за величини ставки дисконту А;

b — величина негативної ЧТВ за величини ставки дисконту В.

Якщо значення ВНР проекту для приватних інвесторів більше за існуючу ставку рефінансування банків, а для держави — за нормативну ставку дисконту, і більше за ВНР альтернативних варіантів проекту з врахуванням ступеня ризику, то рішення про його інвестування може бути позитивним.

Термін окупності інноваційного проекту. Це період, протягом якого додатковий прибуток, отриманий внаслідок реалізації інноваційного проекту,