Розробка бізнес-плану диверсифікаційного розвитку підприємства
11

Здійснення підприємництва, як самостійної господарської діяльності, в його будь-якому вигляді пов’язано з ризиком, що прийнято називати господарським, чи підприємницьким. У зв’язку з розвитком ринкових відносин підприємницьку діяльність приходиться здійснювати в умовах наростаючої підприємництва, супроводжуваний наочно видимими прикладами процвітання і краху, підйому і банкрутства в залежності від вмілого і недотепного отже, зростає ризик, тобто небезпека невдачі, непередбачених втрат. Особливо це властиво початковим стадіям освоєння підприємництва [44,c.108].

Освоюючи підприємництво, доводиться мати справу з невизначеністю і підвищеним ризиком. Задача справжнього підприємця-господарника нового типу полягає не в тому, щоб шукати справу, яка не передбачає ризику. При такому підході в ринковій економіці можна взагалі виявитися поза справою і без справи. Треба не уникати неминучого ризику, а вміти передбачати ризик, оцінювати його ступінь, намагаючись знизити його до можливо низького рівня.

На жаль, у нашій економічній науці і практиці господарювання лише розробляються теоретичні положення про господарський ризик і вкрай слабо розроблені методи оцінки ризику стосовно тих чи інших виробничих ситуацій і видів діяльності, відсутні науково обґрунтовані практичні рекомендації про шляхи і способи зменшення і запобігання ризику.

В той же час теорія підприємницького ризику лише частково розроблена і в країнах з ринковою економікою. Проте там є величезний досвід ризикового підприємництва, супроводжуваний наочно видимими прикладами процвітання і краху, підйому і банкрутства в залежності від вмілого і недотепного поводження, а частково і везіння в реальній обстановці ризику [28,c.240].

В ринковому середовищі саме життя, процеси виробництва, розподілу, обміну, споживання продукції вчать правилам поведінки в умовах підприємництва, супроводжуваний наочно видимими прикладами процвітання і краху, підйому і банкрутства в залежності від вмілого і недотепного отже, зростає ризик, тобто небезпека невдачі, непередбачених втрат. Особливо це теоретично, так і практично. Це насамперед страхування майна, здоров’я і життя, а також лотерейна та ігорна справа. Зрозуміло, що в даному випадку мова йде про вузький, вкрай специфічний вид підприємницької діяльності. Застосовувані стосовно таких видів діяльності методи оцінки ризику звичайно не вдається використовувати в інших сферах підприємництва. До того ж страховий ризик відноситься переважно до