Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
123

Невід’ємною частиною поглибленої ЗВТ буде приведення українського законодавства та практики у відповідність до законодавства та норм ЄС, а наповнення майбутньої ЗВТ буде спрямовуватися на досягнення максимально глибокої економічної інтеграції в усіх сферах (торгівля  товарами та послугами, режими прямих іноземних інвестицій, державні закупівлі, тощо).

Наразі триває узгодження положень Угоди про  створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. У зв’язку з цим ґрунтовний прогноз  можливо  буде зробити лише після досягнення остаточної згоди.

Водночас, на сьогодні, з метою оцінки наслідків створення ЗВТ, на замовлення Міністерства економічного розвитку і торгівлі України науково-дослідними організаціями проведені такі дослідження:

  1.          “перспективи поглибленої вільної торгівлі між Європейським Союзом та Україною” Центру європейських політичних досліджень, Інституту світової економіки і Міжнародного центру перспективних досліджень (модель CEPS);
  2.          “Аналіз перспектив торговельних відносин між Україною та ЄС у контексті переговорів щодо розширеної угоди” ECORYS та Центру соціально-економічних досліджень (модель CASE);
  3.          “дослідження економічних передумов та оцінка можливих наслідків створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС” Інституту економічних досліджень на політичних консультацій (модель ІЕД).

Всі зазначені науково-дослідні роботи для оцінки впливу лібералізації торгівлі з ЄС на економіку України використовували три різні моделі. Ці моделі різнилися за способом побудови, базовим роком, набором сценаріїв і системою припущень [35, c.46].

Модель CEPS.

Модель CEPS містить три сценарії:

1. Вступ до ЄС десяти східноєвропейських країн (нових членів ЄС) і входження до митного союзу та єдиного ринку південно-європейських країн і Туреччини.