Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
133

[38, c.43]. 

5. Модернізація та унормування системи державної допомоги. Членство у СОТ та стратегічна євроінтеграційна орієнтація нашої держави обумовлюють доцільність створення прозорої правової основи регулювання системи надання державної допомоги, гармонізованої з правилами ЄС. У відповідному законодавчому акті необхідно зафіксувати, зокрема, що державна  допомога  має  бути  транспарентною,  не  повинна  дискримінувати  комерційні інтереси вітчизняних та іноземних суб’єктів ринкової конкуренції та спотворювати умови конкуренції.  При  цьому,  доцільно  врахувати  існуючі  в  даний  час  так  звані  «групові виключення», що є затвердженими  у ЄС,  а  саме: дозволяється пряме та опосередковане державне  фінансування  проектів  з  екологічним  ефектом,  заходів  з  усунення  наслідків екологічних  та  техногенних  катастроф,  стихійних  лих,  запровадження  нових енергозберігаючих технологій, розбудови інфраструктури підтримки науково-дослідної та інноваційної  діяльності  малих  та  середніх  підприємств,  програм  реалізації  структурних перетворень у депресивних регіонах, проектів підвищення кваліфікації осіб, що втратили роботу  внаслідок  ініційованих  державою  (чи  наднаціональними  органами),  заходів  щодо реструктуризації промисловості тощо. 

6. Вдосконалення фінансових механізмів регулювання та підтримки діяльності експортерів.  Варто  зазначити,  що  завдання  із  впровадження  механізмів  державної підтримки експортної діяльності (кредитування, страхування експорту, гарантування участі українських експортерів у тендерах за кордоном), було актуалізовано ще на початку світової кризи в 2008 році, в чергове актуальність проблеми наголошена в Указі Президента України від 27 квітня 2011 р. № 504,  проте  станом на середину 2011 року відповідний закон не було розроблено. Таким чином, порядок денний передбачає наступний комплекс заходів:

  1.          упровадження  програм  підтримки  експорту  за  рахунок  компліментарного фінансування  з  державного,  місцевих  бюджетів  та  приватних  джерел  з урахуванням принципів та зобов’язань, визнаних Україною при вступі до СОТ;