Розвиток міжнародної торгівлі в умовах глобалізації
49

Рис 2.1. «Динаміка щомісячних обсягів експорту, імпорту та сальдо торгівлі товарами України за період 2006-2011 рр. млн. дол. США» [56, c. 67]

Сукупність вищенаведених факторів, що визначали торговельну діяльність України протягом 2010 р., сприяла двократному зростанню порівняно з 2009 р. обсягів експорт транспортних засобів та шляхового обладнання, що забезпечило 4,2 в. п. приросту товарного експорту, а також мінеральних продуктів – на 72,6 %, що обумовило 7,1 в. п. прирост товарного експорту.

Разом з тим, у 2010 році зберігається тенденція дефіцитності зовнішньоторговельного балансу,  що  свідчить  про  неефективну  модель експортної спеціалізації вітчизняних виробників у поєднанні з браком конкурентоспроможного імпортозамінного виробництва [62, .79].

Водночас реалізація потенціалу зростання вітчизняного експорту впродовж 2008-2011 рр. гальмувалася низкою чинників внутрішнього та зовнішнього походження, серед яких:

  1.          різке погіршення стану світових товарних ринків у другій половині 2008 року - першій половині 2009 року під час загострення світової фінансової кризи, що проявилося, зокрема, у зниженні цін на чорні метали та одночасному підвищенні рівня цін на енергоносії (природний газ, нафту) в результаті зростання світового енергетичного попиту та підвищення Російською Федерацією експортного мита на вуглеводні;