Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
51

Ресурсний потенціал підприємства включає здатність робітників підприємства ефективно використовувати ресурси для виконання стратегічних цілей підприємства. Фінансові ресурси дуже важливі як вихідний вид ресурсів для створення та діяльності підприємства. Вони забезпечують процес виробництва продукції і є неодмінною умовою безупинності цього процесу.

Було відображено показники та методи виміру рівня ресурсозбереження на підприємстві. Основними двома показниками господарчої діяльності, які називають ефектом, є обсяг виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) та

прибуток (дохід). Враховуючи специфіку діяльності підприємств лісового господарства, ефект підрозділяють на економічний та соціальний. Для підприємства лісового господарства показником економічного ефекту можуть бути дохід від реалізації лісопродукції, чистий прибуток, прискорення оборотності обігових коштів. Соціальний ефект підприємства лісового господарства - це ті результати діяльності, які безпосередньо забезпечують формування необхідного способу життя. Для кількісної оцінки, властива певна умовність, соціальний ефект оцінюється системою показників «культури обслуговування»

Відображено структуру організаційно-економічного механізму ресурсозбереження на підприємстві. Охарактеризовано особливості його на підприємствах лісового господарства. Реформування економіки України вплинуло на розвиток лісового господарства України, комбінування та концентрацію лісогосподарського виробництва. В лісовому комплексі відбувається інтенсивний розпад раніше утворених підприємств і створення нових.

На сьогодні визріла гостра необхідність розробки нових екологічних підходів у стратегії і тактиці лісогосподарювання, впровадження сталого розвитку лісокористування, що повинно забезпечити раціональне використання, відтворення та охорону лісів. Основними причинами нераціонального збереження та використання лісових ресурсів є: обмежене бюджетне фінансування; недосконалість фінансово-економічного механізму розвитку лісового господарства та податкової бази; відсутність економічного механізму стимулювання запровадження ресурсозберігаючих технологій або їх елементів.