Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
81

кінцеву продукцію (ДСП,ДВП тощо).

Деревну зелень хвойних порід ДП «Поліське лісомисливське господарство» використовує для виготовлення вітамінного борошна та іншої продукції. В цілому підприємство використовує 30% потенційних ресурсів деревної зелені.

Проблеми обігу відходів виробництва, їх переробка, споживання та пов'язані з цим питання використання вторинної сировини становлять одну з головних проблем екології й економіки України. Актуальність поставленої проблеми складається в збереженні первинних (природних) ресурсів, які заміщаються вторинними; у зменшенні за рахунок вторинного ресурсовикористання негативного впливу на навколишнє середовище, а також у вивільненні земельних ресурсів, зайнятих зараз під смітники, та зменшення вартості деяких видів промислових матеріалів.

Ринок вторинних ресурсів – це товарний ринок, що має ряд особливостей, повинен розвиватися, головним чином, на основі саморегулювання й приватного підприємництва при державній підтримці. Ринок вторинних ресурсів – це сукупність економічних відносин між юридичними і фізичними особами щодо купівлі ними товарів, які використовуються для заміщення первинної сировини або її часткового заміщення відповідно до їх функціонального призначення і має розвиватися на основі саморегулювання та при підтримці держави.

Використання вторинних ресурсів є важливою екологічною і науково-технічною проблемою, що вимагає свого розвитку. Проблема ринку вторинної сировини не вивчена, зіштовхується з багатьма питаннями на шляху свого розвитку. Ринок вторинної сировини залежить від стану економіки в цілому.

Проте, деякі міри можуть збільшити оборот цього ринку і тим самим вплинути на покращення економіки країни та ефективності розвитку ринку будівельних матеріалів. Для забезпечення рентабельності підприємств глибокої переробки