Розробка стратегій впровадження ресурсозбереження на підприємстві
99

- оперативність (здатність швидко реагувати на вимоги ринку в цілому й індивідуальні потреби окремих підприємств- партнерів);

- оборотність (можливість вільного переходу продукції як товару з натурально-речовинної форми у вартісну й назад);

- сприйнятливість до науково-технічного прогресу (вишукувати, освоювати й рекламувати новітні види товарів і послуг, а також насичувати ними ринок);

- реалізація пріоритету споживача (задоволення індивідуальних і суспільних потреб (ринків) у матеріальних ресурсах і послугах на суспільно необхідному рівні при найменших витратах) [42,c.84].

На етапі визначення принципів оцінки ефективності ресурсозбереження найважливіше значення для ДП «Поліське лісомисливське господарство» має методика прийняття рішень щодо ресурсозбереження на регіональному рівні (рис. 3.1). Наведена схема доводить, що методика керування процесом ресурсозбереження – це складний інтеграційний процес, що вимагає наявності системи зворотних зв’язків на всіх рівнях управління.

Важливе значення для підвищення ефективності ресурсозбереження та матеріаломісткості лісопродукції на підприємстві є урахування особливостей лісової галузі і прогнозування на основі прискореного впровадження досягнень науково-технічного прогресу, удосконалення територіальних і галузевих пропорцій.

Одним з вагомих компонентів ресурсозбереження на ДП «Поліське ЛМГ» є вторинний ресурсний потенціал. Навіть за кризових умов господарювання на підприємстві щорічно утворюється близько 60-70 тонн відходів деревини.

У перспективі підприємство передбачає формування ефективного механізму вторинного ресурсоспоживання і залучення у цю сферу іноземних інвестицій.