Обгрунтування заходів з удосконалення системи планування розвитку підприємства
55

ий розподіл у ресурсів ї єдиної політики розвитку всього народного господарства; не було необхідності розвивати функції, які пов’язані з вивченням ринку, що привело до орієнтації не на споживача, а на планування. Це і породило кризу концепції формального планування.

Основними концепціями контролінгу є концепції, орієнтовані на систему обліку, на управлінську, інформаційну систему та систему управління з акцентом на планування, контроль та координацію. Роль та завдання контролінгу в плануванні полягає в координації планів різного рівня та розробці консолідованого плану підприємства, розробці методів планування, графіків складання планів, надання інформації для складання планів, перевірці планів, складених підрозділами підприємства. Координуючи діяльність всієї системи управління підприємством для досягнення поставлених цілей, контролінг виконує функцію «управління управлінням». Розглядаючи планування як функцію контролінгу, можна зробити висновок про те, що ціллю цієї функції в системі контролінгу є координація окремих виробничих планів по відношенню до загального плану в рамках як короткострокового, так і довгострокового планування, складання бюджету та розробка планової та цільової інформації.

Планування нічого не варто, якщо відсутні контроль за його виконанням. Цінність планування в більшій мірі залежить від можливостей здійснення плану, але можливість здійснення визначається цілями і діями людини.

Відображено вітчизняний та зарубіжний досвід планування розвитку підприємств.