Заходи підвищення економічної ефективності використання виробничих запасів підприємства
21

Водночас виконавець, який не є власником давальницької сировини, також не відображає в балансі не тільки виникнення заборгованості перед замовником, але й вартість сировини, що надійшла. [72,c.40]

Запасні частини - це придбані чи виготовлені самим підприємством запасні частини, готові деталі, вузли, агрегати, які використовуються для проведення ремонтів, заміни зношених частин машин, обладнання, транспортних засобів, інструменту, а також автомобільних шин у запасі та обороті.

Отже, запчастини – це:

1) «частини, виготовлені згідно з погодженим із виробником автомобіля або мотоцикла комплектом документів для застосування у складі цього автомобіля або мотоцикла на випадок необхідності здійснення заміни вузла, агрегату або окремих деталей цього автомобіля або мотоцикла в разі його ремонту або технічного обслуговування» (п. 4 ст. 1 Закону України від 18.03.2004р. №1624IV «Про розвиток автомобільної промисловості України»).

2) «складова частина виробу, призначена для заміни такої самої частини, що перебувала в експлуатації, для підтримання або відновлення справності чи працездатності виробу» (п.п. 1.10.12 Положення про технічне обслуговування устаткування коксохімічних підприємств, затверджене наказом Мінпромполітики України від 14.10.2005р. №387).

Запасні частини є оборотними матеріальними активами. Їх призначено для ремонту, реконструкції, модернізації обладнання та машин, а також транспортних засобів, що належать підприємству. [77,c.301]

Також їх використовують для ремонту обладнання і машин за замовленням третіх осіб, для організації сервісу перепродажної підготовки і гарантійного ремонту. Призначення таких запасів залежить від видів статутної діяльності підприємства.

Запчастини й агрегати приносити економічну вигоду самостійно не можуть для цього необхідна участь іншого об’єкта.