Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
51

Ці документи можуть бути повними у тому сенсі, що вони відображають всі операції, але статті доходів у них можуть бути приховані, замасковані, неправильно розподілені. Застосування даних методів також доцільно в тому випадку, якщо протягом всього періоду, що перевіряється спостерігалися значні зміни активів і пасивів платника податків.

Метод аналізу власного капіталу дозволяє визначити суму оподатковуваного доходу підприємства при будь-якому способі ведення бухгалтерського обліку (касовий, нарахувань, комбінований). Застосовуваний спосіб обліку лише впливає на включення в розрахунок одних показників і виключення інших.

Оскільки зміна вартості чистого капіталу підприємства визначається зіставленням цієї величини за певний період, дуже важливо встановити суму початкової вартості капіталу, виходячи з якої буде проводитися відлік її приросту. Основні зусилля податкових органів направлені на те, щоб отримати всі дані про активи та пасиви платника податків у певній «початковій точці». Це пов'язано з наступним обставиною. У відповідності з дією наступності (ідентичності початкового і заключного балансу), якщо кінцева вартості майна платника податку у даному періоді буде занижена, це призведе до завищення чистого приросту вартості його майна у наступному періоді, і навпаки. Повнота і точність відповідної інформації є, таким чином, одним з основних факторів, що визначає ефективність даного методу.

Отже, прибуток компанії за звітний період часу, в західних країнах, являє собою різницю у вартості власного капіталу (чистих активів) на початок і кінець періоду. Показник чистих активів підраховується шляхом вирахування із загальної вартості активів фірми вартості боргів третім особам, тобто тим хто не входить до числа власників компанії. Віднімаються також середньо-і довгострокова заборгованість, і короткострокова заборгованість постачальникам та іншим кредиторам. На нашу думку, дане визначення прибутку можна застосувати до нашого підприємства.[67,c.137]