Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
53

Як найважливіша категорія ринкових відносин прибуток виконує певні функції. По-перше, вона є показником, що найбільш повно відображає ефективність виробництва, обсяг і якість виробленої продукції, стан продуктивності праці, рівень собівартості. По-друге, прибуток має стимулюючою функцією. По-третє, прибуток є одним із джерел формування бюджетів різних рівнів.

Прибуток, отриманий організацією, розподіляється наступним чином, перш за все організація сплачує в установленому порядку податок на прибуток, коректуючи прибуток (збиток) до оподаткування. З скоригованого прибутку віднімаються: доходи у вигляді дивідендів по звичайних акціях, відсотків і дисконту, отриманих з цінних державних паперів, що належить організаціям. Далі віднімається сума пільг, наданих організації у відповідності з діючими законодавством. Що залишилася після сплати податку на прибуток сума становить прибуток організації від звичайної діяльності. Якщо у організації виникли надзвичайні доходи або витрати, то вони підсумовуються з звичайним прибутком і формують чистий прибуток (нерозподілений прибуток звітного періоду).

Під управлінням прибутком підприємства розуміють процес змін, спрямованих на переорієнтування діючої стратегії управління прибутком підприємства з урахуванням відповідності його внутрішніх можливостей умовам зовнішнього середовища. В умовах розвитку ринкової економіки України прибуток є основним спонукальним мотивом здійснення будь-якої підприємницької діяльності, оскільки він забезпечує зростання добробуту власників та працівників підприємства через дохід на вкладений капітал.

Розглянуто зарубіжний та вітчизняний досвід використання прибутку підприємством.