Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
77

Цей метод орієнтовано на велику частку відносно однотипної продукції в загальному її обсязі.

Прибуток від продажу майна включає прибуток від продажу основних фондів (матеріальних активів), нематеріальних активів, цінних паперів інших підприємств. Його підприємство розраховує як різницю між ціною продажу та балансовою (залишковою) вартістю об’єкта, який продається, з урахуванням витрат на продаж (демонтаж, транспортування, оплату агентських послуг).

Прибуток від позареалізаційних операцій – це прибуток від пайової участі в спільних підприємствах, здавання майна в оренду (лізинг), дивіденди на цінні папери, дохід від володіння борговими зобов’язаннями, роялті, надходження від економічних санкцій тощо.

Розглянута схема обчислення величини загального прибутку за його джерелами має велике значення для аналізу та прийняття управлінських рішень. Але треба мати на увазі, що прибуток є об’єктом оподаткування.

У зв’язку з цим державні органи суворо регламентують методику обчислення оподаткованого прибутку в нормативних актах (в даний час Податковим кодексом України).

Основною складовою доходу ВАТ «Поліський хлібозавод» є виручка від реалізації хлібобулочних виробів. До нього підприємство включає також прибуток від продажу майна і від позареалізаційних операцій. Витрати – це передусім витрати на реалізовану продукцію, а також втрати від продажу майна (перевищення балансової вартості об’єктів над виручкою від їхнього продажу). Амортизаційні відрахування також контролюються фіскальними органами в особливому порядку.

Після вирахування з доходів усіх витрат понесених підприємством для отримання цих доходів воно отримує чистий прибуток. Він є одним з важливих показників діяльності підприємства.

Для визначення впливу факторів на зміну чистого прибутку відповідна сума фінансових результатів коригується на питому вагу чистого прибутку в фінансовому результаті від звичайної діяльності до оподаткування.