Шляхи ефективності використання прибутку підприємства
89

центрів відповідальності.

Вихідним моментом створення системи управління прибутком, на основі виділення центрів відповідальності, є персоніфікація відповідальності за прийняття рішень.

На ВАТ «Поліський хлібозавод» можна виділити чотири види центрів відповідальності: витрат, доходу, прибутку, інвестицій. Прибутковість підприємства за економічною сутністю пов'язана з отриманням прибутку та оцінюється різноманітними його зв'язками з показниками капіталу, витрат, доходів, які є головними орієнтирами і водночас критеріями стану та ефективності виробництва [1, с.6].

Об'єктом розподілу на ВАТ «Поліський хлібозавод» є загальна сума прибутку, отриманого підприємством у звітному періоді від звичайної і надзвичайної діяльності. Під розподілом прибутку розуміється спрямування прибутку до бюджету у вигляді податків і визначення чистого прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства (рис.2.1).

Рис. 2.1 Схема використання прибутку підприємства

Підприємство працює в умовах ринкових відносин і тому велике значення має обґрунтування співвідношень у спрямуванні прибутку на цілі виробничо-технічного розвитку, соціального розвитку, формування фінансового резерву, на виплату засновникам (власникам), дивіденди акціонерам тощо. Водночас, прибуток є джерелом сплати підприємством штрафних санкцій, здійснення відрахувань на благодійні заходи, а також використовується для погашення кредитів,