Регулювання джерел та напрямків використання прибутку підприємства
95

Ураховуючи специфіку роботи слід також проводити профілактичне оздоровлення та медичне обстеження працівників за рахунок підприємства, організовувати санаторно-курортне лікування для тих, хто працює, та інвалідів праці [37,с.56].

Важливе значення за зниження собівартості для підвищення прибутку має дотримання найсуворішого режиму економії на всіх ділянках виробничо-господарської діяльності підприємства. Послідовне виконання режиму економії виявляється насамперед у зменшенні витрат матеріальних ресурсів на одиницю продукції, скороченні витрат з обслуговування виробництва й управління та інших непродуктивних витрат [62,с.214].

 

4.2. Інтенсифікація виробництва та впровадження НТП – основний шлях підвищення прибутку на ТОВ «Мясокомбінат»

 

 

Під інтенсифікацією розуміється зростання напруженості в досягненні економічного зростання, це зростання інтенсивності живої праці, прискорення технічний процесів, так і повніше завантаження виробничих фондів. Також інтенсифікація виробництва не може бути зведена до інтенсивного розвитку на базі зміни якісного рівня факторів виробництва. Вона відбувається і в тому випадку, коли фактори виробництва використовуються напруженіше і повніше.

Результативність використання речових та особистих факторів виробництва може бути відображена категорією ефективності виробництва (співвідношенням одержаного результату продуктивного використання факторів виробництва та їхніх витрат).

Ефективність виробництва може бути підвищена за рахунок як збільшення використаних факторів, так і повнішого їх використання, тобто екстенсивним або інтенсивним шляхом. У реальному процесі виробництва обидва шляхи переплітаються при переважній ролі одного з них. З розвитком суспільства все більшого поширення набуває інтенсивний шлях. Процес інтенсифікації виробництва означає більш повне використання його факторів, їхнє якісне удосконалення, а також поліпшення технологій використання продуктивних можливостей їх та відповідне зменшення ролі простого кількісного нарощування факторів, не пов'язаних з суттєвим поліпшенням їхнього застосування.