Обгрунтування заходів вдосконалення виробничої структури підприємства
77

Раціоналізацію управлінських процесів: регламентацію порядку і часу виконання окремих видів управлінських робіт; удосконалення розробки, прийняття і організації виконання рішень, використання економіко-математичних методів і експертних оцінок в управлінні.

Інтеграційна система і документація забезпечення управління: створення в господарстві управлінської інформаційної системи; складення плану інформаційного забезпечення керівника і впорядкування схеми документообігу; механізація інформаційних процесів.

Методи управління: переважний розвиток економічних методів управління на підставі вдосконалення економічних відносин на селі; здійснення паювання, роздержавлення і вибору раціональних форм стимулювання працівників; правильне поєднання економічних методів з адміністративними та соціально-психологічними; урахування психологічних факторів при формуванні трудових колективів; планування соціального розвитку трудових колективів.

Удосконалення оперативного управління на базі диспетчеризації, управління матеріально-технічним постачанням і реалізацією продукції; перехід до управління маркетингом; розробка комплексної системи управління якістю праці; стандартизація і атестація продукції.

Організація та нормування праці у сфері управління: раціональний поділ і кооперація праці; підвищення організаційного рівня управління; правильне нормування праці і чисельності апарату управління; планування роботи апарату управління і окремих його ланок.

Удосконалення методів підбору, використання кадрів в господарстві, атестації і оцінки особистих і ділових якостей працівників; підвищення кваліфікації і стабільності кадрів; організація навчання управлінських кадрів в господарстві.