Економіко-правові аспекти регулювання банкрутством підприємства
49

Основними місцевими конкурентами на ринку хлібобулочних виробів на протязі трьох років продовжують залишатися Норинська та Словечанська хлібопекарні.

В нових умовах господарювання підприємству доводиться постійно шукати споживача. Для цього підприємство почало вивозити хліб та інші вироби у села сусідніх районів, крім того було значно розширено мережу виїзної торгівлі. На сьогодні на її частку припадає близько 32% обсягів реалізації. Підприємство володіє чотирма фірмовими магазинами, на реалізацію яких в 2010 році припадало 42,0% загальних обсягів реалізації, в 2009 році – 38,7%, в 2008 році - 36, 3%. У недільні дні підприємство торгує хлібом на центральному ринку прямо з машин. Доставка та реалізація хліба у віддалених селах району має вищу собівартість, ніж у місті та навколишніх селах, але при цьому підприємство постійно вивозить хліб у ці села, адже при цьому підприємству вдається не зменшувати обсягів виробництва і зберігати робочі місця.

Реалізація хліба та хлібобулочних виробів через власну мережу має конкурентну перевагу, оскільки тут продукція реалізується за нижчими цінами, які не містять торговельних надбавок.

Нині підприємство виробляє 29 найменувань хлібобулочних та кондитерських виробів, у виробництві задіяно дві печі.

На даному етапі підприємству весь час доводиться поновлювати асортимент виробів, покращувати їх споживчі якості. Саме такий підхід дав змогу підприємству збільшити обсяг реалізації продукції у 2010 та за перших два місяці 2011 року в умовах гострої конкурентної боротьби.

У своїй діяльності підприємство використовує різноманітні матеріально-технічні ресурси. Коло основних постачальників сировини є досить стабільним, а саме: Житомирський млин завод, Житомирський завод продовольчих товарів, Новоград-Волинський комбінат хлібопродуктів, бази МТЗ агропромислового комплексу м. Київ, агрофірма «Астра» м. Новоград-Волинський, РВПП «Ласт» м. Житомир, ПП «Оганесян А.А.» м.