Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
105

Досягнення поставленої мети значною мірою залежить від прогресивності і технічного рівня засобів праці, які використовуються в лісогосподарських роботах, досконалості технологічних процесів. Технічний рівень виробництва являє собою узагальнену характеристику ступеня розвитку матеріально-речових елементів виробництва - засобів праці, предметів праці, технології та способів їх взаємодії на основі сучасних досягнень науки і техніки.

Проблема підвищення технічного рівня виробництва ДП «Поліський спецлісгосп» пов'язана з необхідністю проведення комплексу заходів щодо широкого впровадження передових технологій, високопродуктивних машин та устаткування, автоматизації та механізації виробничих процесів. Ці заходи є об'єктивною передумовою підвищення продуктивності праці, випуску конкурентоспроможної продукції, яка відповідала б міжнародним стандартам якості, збільшення й обсягів, оновлення номенклатури.

Технічний рівень засобів праці, які використовуються при здійсненні технологій, спрямованих на збереження лісових масивів, значною мірою визначає і забезпечує підвищення їх продуктивності, якісного складу, відновлення корінних насаджень, дедалі ширше застосування поступових рубок, а також заходів, спрямованих на охорону та захист лісу.

Важливе значення має орієнтація лісгоспу на безперервне, невиснажливе і раціональне використання лісів, що означає такий максимально можливий розмір користування ресурсами лісу при існуючому рівні їх відтворення, який забезпечує невиснажливе лісокористування упродовж всього обороту рубки. Адже внаслідок неправильної господарської діяльності людини знизилась лісистість Полісся.

Керівництво ДП «Поліський спецлісгосп» розуміє, що безперервне і раціональне використання лісів може бути рівномірним і прогресивно зростаючим залежно від масштабів відтворення лісових ресурсів. Для його збереження необхідно як мінімум просте відтворення. Для безперервного невиснажливого і прогресивно зростаючого лісокористування необхідне розширене відтворення в масштабі, який відповідає майбутнім потребам і економічним можливостям в їх задоволенні. Якщо навіть реалізувати програму розширеного відтворення, але порушувати принцип безперервного, невиснажливого і раціонального збереження, то вони будуть виснажуватися і програму не буде здійснено. Даний принцип можливий лише в результаті дотримання балансу між лісокористуванням і відтворенням лісових ресурсів. Порушення збалансованості в бік збільшення використання лісових ресурсів призведе до негативних економічних, соціальних і екологічних наслідків.