Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
3

ВСТУП

 

 

 

Актуальність теми дослідження. Для сучасних українських підприємств однією з основних проблем успішного функціонування є формування організаційно-економічного механізму оцінки ефективності діяльності підприємства. Особливо гостро зазначена проблема постає перед підприємствами лісової галузі України. Незважаючи на те, що в даний час лісова галузь перейшла від стратегії виживання і стабілізації до стратегії збалансованого розвитку та стійкого економічного зростання, лісова галузь, яка є основним елементом її багатогалузевого господарства і суттєво впливає на виконання системою соціальної місії, характеризується низькою ефективністю діяльності.

У зв’язку з цим виникає необхідність науково обґрунтованого підходу до вдосконалення організаційно-економічного механізму оцінки ефективності діяльності підприємств лісової галузі і їх внутрішніх особливостей та динамічності зовнішнього середовища.

Основні положення теорії ефективності та управління ефективністю лісової галузі відображаються в наукових працях М. Байдакова, Б. Бінкіна, О. Виноградової, В. Жигалова, Я. Зеленевського, Г. Емерсона, Ф. Кене, Т. Котарбинського, В. Петті, Д. Рікардо, А. Садєкова, М. Туган-Барановського, Н. Ушакової. Проте, необхідно враховувати особливості діяльності та формування ефективності підприємств лісової галузі України в розробці програми вдосконалення організаційно-економічного механізму оцінки ефективністі їх діяльності. Теоретичні та прикладні основи особливостей функціонування підприємств лісової галузі, її становлення та ролі заклали дослідники: І. Абдукарімов, М. Аліман, В. Апопій, С. Бабенко, В. Гончаренко, Я. Качмарик, І. Маркіна, А. Фрідман та інші. Однак питання підвищення ефективності функціонування підприємств лісової галузі шляхом удосконалення організаційно-економічного механізму оцінки ефективн