Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
33

Вс = (Вуп + Вжп + Вмп) / Еск → mіn, (1.1)

де Вс - сукупні витрати на виробництво продукції протягом життєвого циклу товару;

Вуп - затрати минулої праці на виробництво і споживання товару;

Вжп - затрати живої праці, тобто заробітна плата всіх працівників, що припадає на даний товар на тій чи іншій стадії його життєвого циклу, прибуток на цій стадії;

Вмп - затрати майбутньої праці в процесі споживання товару;

Еск - сумарний корисний ефект товару для споживача за нормальний строк служби.

Сутнісна характеристика ефективності виробництва визначається виразом:

Ефективність (продуктивність) = результати / ресурси (витрати) (1.2)

Результати виробництва поділяються на:

- кінцевий результат процесу виробництва;

- кінцевий народогосподарський результат роботи підприємства або іншої інтеграційної структури, як певної автономної ланки економіки.

Перший відбиває матеріалізований результат процесу виробництва, що вимірюється обсягом продукції в натуральній і вартісній формах; другий включає не тільки кількість виготовленої продукції, а також її споживчу вартість. Кінцевим результатом процесу виробництва за певний період часу є чиста продукція, тобто новостворена вартість, а фінансовим результатом комерційної діяльності – прибуток [23,c.192].

Прибуток - це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства. Характеризуючи перевищення надходжень над витратами, прибуток виражає мету підприємницької діяльності і береться за головний показник її результативності (ефективності).

Прибуток є основним джерелом фінансування розвитку підприємництва, удосконалення його матеріально-технічної бази, забезпечення всіх форм