Механізм оцінки ефективності діяльності підприємства
41

Фос - середньорічний обсяг основних фондів за відновною вартістю;

Фоб - вартість оборотних фондів підприємства;

knвп - коефіцієнт повних витрат праці, що визначається на мікрорівні, як відношення чисельності працівників у сфері матеріального виробництва до обсягу утвореного за розрахунковий рік національного доходу і застосовується для перерахунку уречевленої у виробничих фондах праці в середньорічну чисельність працівників [44,c.206].

Узагальнюючим показником ефективності споживаних ресурсів може бути показник витрат на одиницю товарної продукції, що характеризує рівень поточних витрат на виробництво і збут виробів.

До собівартості продукції споживані ресурси включають у вигляді оплати праці, амортизаційних відрахувань і матеріальних витрат.

З-поміж узагальнюючих показників ефективності виробництва того чи іншого первинного суб’єкта господарювання, відокремлюють насамперед відносний рівень задоволення потреб ринку. Він визначається як відношення очікуваного та фактичного обсягу продажу товарів суб’єктом господарювання до виявленого попиту споживачів.

До важливих узагальнюючих показників ефективності виробництва належить також частка приросту продукції за рахунок інтенсифікації виробництва. Це зумовлюється тим, що за ринкових умов господарювання вигіднішим економічно і соціально є не екстенсивний, а саме інтенсивний розвиток виробництва.

Визначення частки приросту продукції за рахунок інтенсифікації виробництва здійснюється за формулою:

Чінт=100 (1 - ΔРз / Δ Vв), (1.14)

де Чінт - частка приросту обсягу продукції, зумовлена інтенсифікацією виробництва;

ΔРз - приріст застосування ресурсів за певний період, %;

ΔVв - приріст обсягу виробництва продукції за той самий період, %.