Застосування векселів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності
31

У світовій практиці діють дві основні моделі організації ринку цінних паперів – «німецько-японська», при якій визначаючими суб’єктами є банки, та «англо-американська», яка дозволяє іншим фінансово-кредитним інститутам відігравати активну роль на фондовому ринку. В останньому випадку державне регулювання ринку цінних паперів виявляється більш жорстким. Інтенсивний розвиток отримують окремі види цінних паперів, серед яких провідне місце за обсягом фінансових операцій посідає вексель.

Спеціалізованих організацій, створених для обслуговування та розвитку операцій з векселями недостатньо але останнім часом в Україні почала створюватись мережа таких спеціалізованих фінансових організацій.

Провідне місце серед них посідає асоціація «Український вексельний центр» (УВЦ) створена з метою сприяння розвитку в Україні ринку цінних паперів, відродження національного вексельного обігу як випробуваного платіжного засобу, інструменту зниження темпів інфляції та залучення інвестицій, а також для розв’язання методичних, організаційних та практичних питань, що виникають при здійсненні господарських та фінансових операцій з використанням векселів.

За час свого існування Укрвексель узагальнив практику застосування національного та іноземного законодавства з вексельного обігу, розробив конкретні пропозиції та проекти законодавчих і нормативних актів з найбільш актуальних питань обігу векселів в Україні. Наслідком проведеної роботи стала Генеральна угода про подальший розвиток вексельного обігу. Щоб запобігти використання «бронзових», «дружніх» та аналогічних векселів випадків, шахрайс здійснює відповідну експертизу цінних паперів, вексельних ланцюжків, консультує учасників вексельних угод.

Створено Центральну вексельну палату (ЦВП), яка відповідно до встановленого порядку може здійснювати комерційні та комісійні операції з цінними паперами.