Інформація як вид інтелектуальної зброї
13

- захист матеріально-технічних об'єктів, що складають фізичну основу інформаційних ресурсів;

- забезпечення нормального та безперебійного функціонування баз і банків даних;

- захист інформації від несанкціонованого доступу, викривлення або знищення;

- збереження якості інформації (своєчасності, точності, повноти і необхідної доступності).

Створення технологій виявлення впливів на інформацію, в тому числіу відкритих мережах, - це природна захисна реакція на появу нової зброї. Економічну і науково-технічну політику підключення держави до світових відкритих мереж слід розглядати як вирішення питання національної інформаційної безпеки. Будучи відкритою, орієнтованою на дотримання законних прав громадян на інформацію та інтелектуальну власність, ця політика повинна передбачати захист мережевого обладнання на території країни від проникнення в нього схованих елементів інформаційної зброї.

Це особливо важливо сьогодні, коли здійснюються масові закупівлі зарубіжних інформаційних технологій. Очевидно, що без підключення до світового інформаційного простору країну очікує економічне відставання. Оперативний доступ до інформаційних і обчислювальних ресурсів, що підтримуються мережею Internet дає можливість подолання міжнародної економічної і культурної ізоляції, подолання внутрішньої дезінтеграції, розвитку соціальної інфраструктури. Однак слід враховувати, що участь України в міжнародних системах телекомунікацій та інформаційного обміну неможливо без комплексного вирішення проблем інформаційної безпеки.

Особливо гостро проблеми захисту власних інформаційних ресурсів у відкритих мережах постають перед країнами,які технологічно відстають в галузі інформаційних тателекомунікаційних технологій від США або Західної Європи. Сьогоднішній стан української економіки, нерозвиненість інформаційної інфраструктури,не підготовленість українських користувачів до ефективної роботи в мережах відкритого інформаційного обміну не дозволяють реалізувати повноцінну участь країни в таких мережах і користуватися всіма можливостями нових технологій. Тому необхідна активна участь України в проектах розвитку світових інформаційних мереж, у роботі міжнародних організацій,громадських комітетів і комісій цього напрямку. Крім того, повинен дотримуватися принцип поступовості входження України в міжнародні мережі відповідно до потреб, економічними та технологічними можливостями.