Інформація як вид інтелектуальної зброї
21

Інформаційна зброя – це способи і засоби інформаційного впливу на техніку і людей з метою вирішення завдань сторони, яка здійснює вплив".

Застосування інформаційної зброї передбачає зміни у поведінці людини, її переконаннях, світогляді. Але жодна із зазначених змін не може бути втілена без трансформації культурних цінностей особистості або певної групи осіб, тому вплив на культуру під час застосування інформаційної зброї очевидний. Та й сама інформаційна зброя діє насамперед в рамках культури об’єкта інформаційної агресії. Чужорідні культурні елементи інтегруються в культурне середовище жертви, позиціонуються як нові, "модні" і поступово замінюють або трансформують певні невигідні для суб’єктів інформаційного впливу культурні компоненти. Варто зазначити, що весь цей процес потребує немало часу, але його результатом є перемога на стратегічному рівні, без жодного пострілу і кровопролиття.

Переваги такого озброєння:

- універсальність (не залежить від кліматичних чи географічних особливостей місцевості);

- прихованість (можливість приховати свої наміри нападати на супротивника);

- економічна ефективність (невеликі затрати);

- можливість застосування для вирішення широкого кола завдань (можна застосовувати на будь-яких етапах війни, спрямовувати на різних суб’єктів);

- масштабність застосування (можливе здійснення впливу на стаціонарні і мобільні елементи системи наземного, морського, повітряного і космічного базування)

- ефект "ланцюгової реакції" (вплив на одиничний елемент системи може призвести до виведення з ладу інших елементів, сегментів і системи цілком);

- складність здійснення міжнародного контролю за розробкою і застосуванням (може бути надійно прихована від розвідок інших держав, різних міжнародних організацій, їх контролюючих органів).