Інформація як вид інтелектуальної зброї
9

психотронну, економічну, консціантальну зброю та ін.

Особливе місце серед них займає інформаційна зброя і технології ведення інформаційної війни. Про їхню значимість свідчить те, що США створили інформаційні війська і вже третій рік випускаються підрозділи кібервоїнів. Сьогодні в директивах Міністерства оборони США докладно викладається порядок підготовки до інформаційних воєн. За своєю результативністю інформаційну зброю можна порівняти зі зброєю масової поразки. Спектр дії інформаційної зброї може сягати від нанесення шкоди психічному здоров'ю людей до занесення вірусів у комп'ютерні мережі та знищення інформації. Пентагон на суперкомп'ютерах моделює варіанти можливих війн у XXI столітті з використанням методів та технології "несмертельної зброї".

У збройних силах НАТО, особливо США, значна увага приділяється ролі "несмертельної зброї" і технологій, перш за все інформаційної зброї та психолого-пропагандистським операціям у війнах XXI століття, які суттєво змінюють характер застосування сухопутних, військово-повітряних і військово-морських сил на ТВД і геополітичного та цивілізаційного протиборства основних центрів формується багатополярного світу.

Відмінність видів і технологій "несмертельної зброї" від звичайної військової зброї полягає в тому, що воно акцентує увагу на використанні алгоритмів і технологій, які концентрують у собі базові знання, спрямованих на поразку противника.

Інформаційна війна по суті уособлює собою війну цивілізацій за виживання в умовах постійного скорочення ресурсів. Інформаційне зброя вражає свідомість людини,руйнує способи і форми ідентифікації особистості по відношенню до фіксованих спільнот, воно трансформує матрицю пам'яті індивіда,створюючи особистість із заздалегідь заданими параметрами (тип свідомості,штучні потреби, форми самовизначення і т.д.), що задовольняють вимоги агресора, виводить з