Регіональні особливості використання трудових ресурсів в Україні
11

Важливим завданням забезпечення умов для подальшого прискорення розвитку сільського господарства у регіоні є виявлення резервів підвищення ефективності використання наявного трудового потенціалу, що обумовлює необхідність його економічної оцінки. Основою методичних положень щодо економічної оцінки трудового потенціалу є дослідження його відтворювального циклу, що складається з двох фаз: формування та використання. Фундаментом формування трудового потенціалу регіону та його галузей є населення й демографічні процеси. На 1 січня 2013 р. кількість наявного населення у Житомирській області становила 1279 тис. осіб, що на 0,05 % менш, порівняно із 2012 р.

Основу трудового потенціалу сільськогосподарських підприємств складають мешканці сільської місцевості, яких у Житомирській області 537788 осіб, або 42% населення. Слід відзначити, що у сільській місцевості досліджуваної області негативні демографічні тенденції більш глибокі, ніж у міських поселеннях. Якщо у міських поселеннях кількість наявного населення за 2012 р. скоротилася лише на 0,1 %, то у сільській місцевості – на 1,1 %, що становило 5877 осіб. До того ж, це один з найгірших показників серед областей України. Зниження кількості населення у сільській місцевості Житомирської області відбулося на 90% через перевищення смертності над народжуваністю, і лише на 10 % – через міграційні процеси.

Аналізуючи економічну активність населення у Житомирській області за місцем проживання у 2012 р., можна зробити висновок щодо відносно високого рівня економічної активності сільського населення у віці 15–70 років, який становить 76,5 %. Рівень активності сільського населення працездатного віку сягає майже 80 %. Це більш як на 12 відносних пунктів перевищує показник рівня активності міського населення працездатного віку. У той же час рівень зайнятості сільського населення працездатного віку лише трохи більш 70 %, а 23500 осіб, що проживають у сільській місцевості, вважаються безробітними, внаслідок чого рівень безробіття склав майже 10 %. Таким чином, виявлено високий рівень безробіття населення у сільській місцевості, що обумовлює