Міжнародне регулювання митної діяльності
13

Тому здається доцільним відкласти вступ України до COT до того часу, коли очевидним і відчутним стане економічне зростання України, підвищиться рівень добробуту населення і буде ліквідована зовнішня заборгованість держави. А тим часом було б доцільно підписати з Світовою організацією торгівлі спеціальну угоду про співробітництво в перехідний період до вступу в члени COT. Такий перехідний період сприяв би поступовій лібералізації зовнішньоекономічної діяльності України з урахуванням її національних інтересів. Це зумовило б підвищення ефективності її економіки і конкурентоспроможності товарів, забезпечення позитивного сальдо зовнішньої торгівлі, зменшення потреб в іноземних кредитах. Саме досягнення таких якісних критеріїв економічного стану України повинно бути умовою рівноправного членства у ГАТТ/СОТ. Інакше примусова лібералізація зовнішньоекономічних відносин, яку змушена буде проводити Україна після вступу до COT, значно ускладнить і надовго загальмує її вихід з соціально-економічної кризи, що і так занадто затяглася.

Гармонізація митних процедур здійснюється в рамках Ради митного співробітництва, або Світової митної організації. Ця організація, зокрема, дає такі рекомендації, як:

- визначення митною службою своїх цілей і засобів їх досягнення;

- ревізія митних процедур з метою скасування неефективних або зайвих;

- широке використання інформаційних технологій, включаючи перехід до представлення митної документації на електронних носіях;

- виокремлення збору митної статистики від випуску товарів;

- впровадження вибіркового контролю шляхом розробки технологій визначення ризикових вантажів;

- об'єднання на двосторонній основі експортного та імпортного митного контролю;

- поступове розширення практики міжнародного визначення технічних стандартів.