Міжнародне регулювання митної діяльності
7

т.ін.

Положення деяких конвенцій фактично вже використовується Україною. Це, наприклад, Вантажна митна декларація, порядок і метод визначення митної вартості, режим функціонування митних складів.

Україна укладає угоди і з регіональними об'єднаннями. Україною було підписано «Угоду про партнерство та співробітництво» з Європейським співтовариством, де було зафіксовано, що метою співробітництва є забезпечення виконання усіх положень, що мають бути прийняті щодо торгівлі на основі взаємної вигоди та досягнення зближення української митної системи з митною системою Співтовариства.

Співробітництво, зокрема, передбачає: обмін інформацією; удосконалення методів роботи; запровадження об'єднаної номенклатури та єдиного адміністративного документа; взаємозв'язок між транзитними системами Співтовариства та України; спрощення перевірки та оформлення, які стосуються перевезення товарів; підтримку введення сучасних митних систем; організацію семінарів і навчальних циклів.

Найважливішим напрямом інтегрування України до світового економічного простору є співробітництво з міжнародними організаціями у сфері митно-тарифного регулювання. Основним регулятором міжнародних економічних відносин на мегарівні є Генеральна асоціація тарифів і торгівлі, з 1995 року Світова Організація Торгівлі, до якої входить 148 країн світу. З 1993р. Україна отримала статус спостерігача при ГАТТ.

Процес одержання повноправного членства в цій системі є невід'ємною частішою трансформації економіки України, важливим фактором прискорення процесу законодавчої інфраструктури відповідно до міжнародних вимог.

Варто зауважити, що до створення ГАТТ відносини між державами будувались на основі двосторонніх договорів і угод, в яких, як правило, визначалися режим найбільшого сприяння у взаємній торгівлі і національні режими для юридичних і фізичних осіб, які здійснювали комерційну і виробничу діяльність на території країн-партнерів.