Особливості іноземного інвестування
15

До основних причин порівняно пасивної діяльності іноземних інвесторів належать, не стільки фінансові проблеми з боку обох сторін, як наявність сприятливого середовища для такої діяльності, тобто, це комплекс чинників, які, звичайно можна розглядати окремо і їх питома вага є різною, все ж вони утворюють систему, компоненти якої тісно переплітаються.

Саме сприятливий інвестиційний клімат є визначальним. Україна має досить гарні перспективи в цьому питанні, але лише тоді, коли буде вирішений ряд проблем. Скажімо, як можна очікувати припливу капіталу, коли для інвесторів набагато вигіднішим є купівля дешевої сировини і відповідний продаж готової продукції, тобто Україна досі має сировино орієнтовану економіку. Відповідно, прибутки від такої діяльності значно менші за потенційно можливі. Це викликає економічну неспроможність виробника спрямовувати кошти на науково-технічні розробки, що відповідно зменшує інноваційний рівень виробництва.

Ще однією проблемою є відносно низький рівень кваліфікації робітників та соціальні проблеми, інвестування коштів вимагає не лише відповідний рівень технічної складової та сприятливі зовнішні чинники, а й наявність відповідних трудових ресурсів, людей з відповідною кваліфікацією, навичками, знаннями та рівнем життя.

Важливе місце займає також нормативна база, забезпечення чіткого та стабільного функціонування фінансової системи неможливе без законної основи, яка повинна регулювати дану сферу та забезпечувати, як не зменшення, то у всякому разі мінімізацію ризиків, для іноземних інвесторів, наявність сприятливої системи оподаткування, яка б водночас не зменшувала прав вітчизняних економічних суб'єктів, а також підтримувала на належному рівні прямі іноземні інвестиції та давала широкі можливості для розвитку вітчизняних.