Особливості іноземного інвестування
25

Визначення орієнтирів розвитку регіонів України, забезпечення стабілізації економіки, а також і стійких темпів росту, можливо на основі оновлення форм і методів державного регулювання. Одним із найважливіших заходів структурних перетворень виробничого і соціального потенціалу України, підвищення його ефективності, проведення обґрунтованої антициклічної і соціальної політики - являється державне регулювання інвестиційної діяльності. Ринкова економіка не має автоматичного регулятора такої діяльності, в тому числі і в плані її активізації. Роль державного регулювання в механізмі активізації інвестиційної діяльності полягає у здійсненні прямого і опосередкованого впливу на стан відносин власності, макроекономічного середовища, визначення умов розподілу прибутку, розподіл соціально-економічних ресурсів, що реалізується в комплексному програмуванні інноваційного розвитку, в політиці доходів і соціального захисту громадян, в здійсненні капіталовкладень і держзамовлень.

Для активізації виробництва і покращення інвестиційної привабливості регіонів України необхідно:

- збільшити ємкість внутрішнього ринку на основі росту платіжноспроможного попиту;

- розвинути експортний сектор на основі відновлення і розвитку раціональних зовнішньоекономічних зв’язків з країнами близького і далекого зарубіжжя;

- створити умови для залучення іноземного капіталу для інвестування підприємств;

- активізувати ринкові перетворення шляхом вирішення проблем приватної власності, а також збільшити масштаби і темпи приватизації (на даний час, хоч і прийнято Земельний кодекс, але не розроблено механізм його дії).