Інформаційна база обліку витрат на виробництво. Поняття ризику автоматизованих систем. Історія створення Іnternet
13

В 1964 році практично одночасно в MIT, RAND Corporation і Great Britain National Physical Laboratory (GBNPL) були розгорнуті роботи з надійної передачі інформації. З'явилася ідея комутації пакетів, суть якої зводилася до того, що будь-яка інформація, передана по мережі, розбивається на кілька частин (пакетів), які потім незалежно друг від друга переміщаються різними шляхами (маршрутами), поки не досягнуть адресата.

Роком пізніше Айвен Сазерленд запрошує Боба Тейлора, що працювало раніше в NASA, для продовження робіт з організації мережі. У цьому ж році ARPA-Фінансує проект JOSS (Johnniac Open Shop System), що розробляється в RAND Corporation. Система JOSS надавала користувачам обчислювальні ресурси в діалоговому режимі з вилучених терміналів. Як консолі використовувалася модифікована електрична друкарська машинка (модель IBM 868).

В 1967 році відбулася ще одна подія, що зіграло важливу роль у розвитку мережних технологій: модем, винайдений на початку шістдесятих, був істотно вдосконалений Джоном Ван Гином зі Станфордского науково-дослідного інституту (Stanford Research Institute, SRI). Учений запропонував приймач, що міг надійно розпізнавати біти інформації на тлі шумових перешкод, створюваних міжміськими телефонними лініями.

В 1969 році BBN успішно виконала умови історичного контракту, у результаті якого заробила мережа ARPANET, що охопила все Західне узбережжя США.

ARPA перейменовується в DARPA, де буква «D» указує на Defense. В 1975 році Міністерство енергетики США створює власний науковий центр по розвитку мережних технологій. Починаючи з 1976 року DARPA фінансує дослідження в Берклі, учені якого ведуть роботи з модифікування UNIX і створенню протоколу TCP/IP. TCP/IP згодом став одним з найбільш популярних протоколів мережної взаємодії й стандартом de facto для реалізації глобальних мережних з'єднань у чинність відкритості, масштабованості й за рахунок надання однакових можливостей глобальним і локальним мережам.