Основні типи організації інформаційних систем обліку. Ведення електронної картотеки основних засобів. Іnternet як технічне та соціальне явище
11

Інформація, як підкреслює Д. Іванов, не завжди знання, але завжди комунікація, media, що часто мається на увазі під тим, що ми називаємо інформацією. Корпорації в сучасному світі тільки підсилили свій вплив, їхньої заміни на університети не відбулося. Одночасне суспільство не дорівнює системі інститутів. У світі як онлайн, так і офлайн з'явилися гігантські зони вільні від контролю інститутів, а Інтернет взагалі дотепер (хоча й не назавжди) являє собою простір комунікацій.

У західній науковій думці проблематика інформаційного суспільства поступово забувається й іде в архів наукового співтовариства, неї поміняє парадигма «мережного суспільства», тобто акцент переноситься з утримування, знання, на комунікацію, і способи комунікації. У Росії дослідники проблем, пов'язаних з Інтернетом, на наш погляд, невірно включають дослідження принципів і способів самоорганізації в мережному суспільстві в традицію «інформаційного суспільства», забуваючи або не усвідомлюючи тім, що це по суті конфронтуючі один одному концепції. Із західних апологетів концепції «мережного суспільства» у Росії найбільш відомий М. Кастельс, що проголошує у своїй останній роботі «Internet Galaxy», що мережа і є послання, «Net is the message».

Традиційно з моменту виникнення наприкінці 60-х - початку 70-х років «інформаційне суспільство» розглядалося як футурологічна концепція, що описує «майбутнє» суспільство, що наділяло його багато в чому утопічними рисами - поступовим зникненням рутинної праці й заміною його творчим, провідною роллю знання, гуманізацією держави.