Особливості автоматизованого обслуговування операцій із безготівковими грошовими. Виконання автоматизованого обліку виробітку й оплати праці робітників-відрядників. Internet як технічне та соціальне явище
13

Однак поряд з економічним наслідками варто виділяти й наслідку соціальні: прискорювана інформатизація є передбачуваним, найбільш видимим зараз вектором впливу нових технологій на соціальну структуру суспільства.

Такий вплив можна розбити на дві групи:

1. Безпосередній вплив нових інформаційних технологій на свідомість людини - у першу чергу за рахунок значного розширення його когнітивних можливостей і комунікативних можливостей. При цьому мало передбачуваним є відповіді на питання про вплив (прямого або непрямому) поширення нових інформаційних технологій на динаміку зміни системи цінностей, описуваної, наприклад, теоріями постмодерна.

•  Вплив інформаційних технологій на соціальну організацію : за рахунок використання нових коштів комунікації. принципово знижує витрати передачі інформації, спрощується й стрімко прискорюється процес створення географічно розподілених соціальних груп (мереж), що характеризуються перевагою неієрархічних «горизонтальних» комунікацій, можливістю спілкування «усіх з усіма».

Характер суспільних змін, дозволяє погодитися з висновками Дмитра Іванова, що найважливіші впливи, надавані на сучасне суспільство новими інформаційними технологіями, зв'язані не стільки з можливостями, що розширюються, нагромадження й переробки інформації як представлялося раніше, а з новими формами комунікації.

Николас Луман розглядав суспільство як структуру, що відтворює себе через безупинно поновлювані комунікації. І тут особливо важлива роль Інтернету: з одного боку, як каталізатор, що забезпечує стрімке зростання «щільності» міжособистісних і міжгрупових комунікацій, а з іншого боку - зміни напрямків, що створює можливість, потоку цих комунікацій, здатного тим самим реально трансформувати соціальну структуру суспільства.

Інтернет, дозволяючи через здешевлення комунікацій принципово спростити процес формування організацій будь-якого масштабу й спрямованості, максимально децентралізують можливості соціально проектування.