Бази знань та експертні системи. Експертна система C#
13

6)   На етапі досвідченої експлуатації перевіряється придатність ЕС для кінцевих користувачів. За результатами цього етапу можлива істотна модернізація ЕС.

Процес створення ЕС не зводиться до строгої послідовності цих етапів, тому що в ході розробки приходиться неодноразово повертатися на більш ранні етапи і переглядати прийняті там рішення.

Під час написання даної курсової роботи мною було розроблено діагностуючу  експертну систему, побудовану на Байсовському методі прийняття рішень.

Експерта система розроблена на мові програмування C# для операційної системи Windows і має сучасний графічний користувацький інтерфейст (рис. 4).

Рис. 4. Інтерфейс програми

Байсовський метод побудований на розумінні ймовірності деякої події як деякої оцінки, яка призначається цій події людиною і може змінюватися  при отриманні додаткових відомостей. Математичний фундамент цього методу визначає теорема Байеса. Вона розглядає подію S з ймовірністю P(S) > 0 і множину попарно несумісних подій H1, H2, H3, …, Hn повне в тому розумінні, що як мінімум одна подія обов’язково наступає. Тоді, згідно теореми, ймовірність події Hi при умові, що наступила подія S, може бути вирахувана по формулі: