Бази знань та експертні системи. Експертна система C#
15

Симптоми визначаються в порядку їх слідування, і з допомогою цих значень симптомів вираховується нове значення ймовірності гіпотези.

Якщо постійно відповідати так, щоб ймовірність збільшувалась (зменшувалась), то можна отримати траєкторію, яка приводить до максимально (мінімально) можливої ймовірності Pmax(H) (Pmin(H)) даної гіпотези.

На основі максимальної і мінімальної ймовірностей для кожної гіпотези визначається значення верхнього і нижнього порогів визначеності гіпотези. Наприклад, в якості верхнього порогу визначеності можна взяти M1(H) можна взяти значення максимальної ймовірності, перемножене на коефіцієнт 0,8, а в якості нижнього порогу визначеності – значення максимальної ймовірності, перемножене на коефіцієнт 0,2.

Гіпотеза вважається прийнятою, якщо траєкторія обчислень дає значення ймовірності гіпотези, що перевищує значення верхнього порогу, і відхиленою, якщо значення ймовірності гіпотези менше значення нижнього порогу (рис. 5).

Рис. 5. Можливі траєкторії обчислень

Програма передбачає формування вхідних даних бази знань на основі імпорту даних із зовнішніх файлів (base.xp, quest.dat).

Алгоритм роботи програми наступний:

  1. Запуск програми і ініціалізація змінних;
  2. Імпорт даних в базу знань із файлу «base.xp» про кількість гіпотез (змінна N), апріорну ймовірність гіпотези (змінна PH), ймовірність підтвердження чи відхилення гіпотези симптомом (P+ і P- відповідно) та безпосередньо текст гіпотези (H) яка буде виведена;