Множинність злочину
7

РОЗДІЛ I. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МНОЖИННОСТІ ЗЛОЧИНІВ

 

1.1 Поняття множинності злочинів

 

 

 

Злочин завжди заподіює ту або іншу шкоду суспільним відносинам і викликає негативну оцінку з боку суспільства і держави. Ще більш негативну реакцію викликають випадки вчинення особою не одного, а декількох злочинів.

Суспільно небезпечна поведінка особи може проявитись у вчиненні не лише одного, а й кількох злочинів. При вчиненні особою декількох злочинів, заподіюється більша моральна, фізична або матеріальна шкода суспільству або окремим громадянам, порушник відчуває стійке негативне ставлення до інтересів держави, суспільства і окремих громадян. Багатократна злочинна діяльність однієї і тієї ж особи негативно впливає на нестійкий в моральному відношенні громадян, особливо на молодь, породжувати ілюзії про можливість жити за рахунок суспільства, скоювати злочини безкарно.

Так, під час відбування покарання за розбій особа вчиняє у виправно-трудовій колонії новий злочин - грабіж. У іншому випадку до свого затримання особа вчиняє п'ять квартирних крадіжок. Ще один приклад: маючи намір вчинити умисне вбивство, особа виготовляє для цього вогнепальну зброю - обріз мисливської рушниці [3,c.56].

Випадки здійснення однією і тією ж особою декількох злочинів непоодиноке явище в судовій практиці. Встановлення такого факту, що особа одночасно або послідовно вчинила декілька злочинів породжує перед слідчо-судовими органами певні правові питання, пов’язані з відмежуванням окремого (одиночного) злочину від декількох, кваліфікацією скоєного і призначенням покарання. Ці та подібні випадки охоплюються поняттям, яке в теорії кримінального права традиційно визначається як множинність злочинів.