Роль інформації на ринку фінансових послуг
13

Головна перепона на шляху розвитку клірингових центрів складається у недостатній юридичній підготовці клірингових операцій. Взаємодія регіональних розрахунково-касових центрів  здійснюється за допомогою засобів електронної пошти. Банківські комунікації спираються на супутниковий зв’язок, у межах якого є вивід трьох супутників на геостаціонарні орбіти; супутники дозволяють покрити усю територію України. В цілому зберігається тенденція переважання комутаційних каналів. Всього планується організувати до 14 автоматизованих фінансових регіонів, які буде об’єднано в єдину інформаційну систему.

Затверджено два важливих документи “Положення про кліринговий центр” та “Тимчасове положення про порядок ліцензування клірингових закладів”. Перед видачею ліцензії на діяльність клірингового центру перевіряється програмне забезпечення та засоби захисту інформації.  ЦБР  видає сертифікати на проведення розрахунково-касових операцій.

В наш час існує два способи технічної підтримки проведення міжнародних розрахунків. Однією з таких можливостей є використання відомої телексної мережі. Ця мережа експлуатується вже довгий час та є цілком надійною.

Більш досконалим способом організації міжнародних розрахунків є використання міжнародної телекомунікаційної мережі S.W.I.F.T. З одного боку, це дорожче, ніж використання телексної мережі, але з іншого боку, S.W.I.F.T. забезпечує більшу оперативність, вірогідність та надійність інформації, що передається. Організаційні принципи побудови суспільства S.W.I.F.T., а також обрані технічні рішення могли б бути основою організації національної системи електронних розрахунків.

Цікавість до S.W.I.F.T. в банківській галузі стрімко зростає.