Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
39

, передбачений базовою програмою загальнообов'язкового     державного соціального медичного страхування, що затверджується на рівні держави. За рішенням місцевих державних адміністрацій обсяг медичної допомоги в системі медичного страхування при наявності відповідної фінансової бази може бути розширено.

Впровадження загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування змінює умови фінансування і діяльності медичних закладів. Медичні заклади стають самостійними суб'єктами господарювання. Їх фінансування здійснюватиметься за конкретно виконану роботу певного обсягу і якості, що передбачено умовами договору.

Загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування є складовою частиною системи загальнообов'язкового державного соціального страхування і формою соціального забезпечення населення у сфері охорони здоров'я.

Метою загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування є встановлення  гарантій  щодо захисту прав громадян на отримання безоплатної медичної допомоги на засадах соціальної рівності і доступності, незалежно від віку, статі, стану здоров'я, за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування   в обсягах відповідно до програм загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.

Загальнообов'язкове   державне   соціальне   медичне   страхування спрямоване на:

- забезпечення рівного права громадян у доступності медичної допомоги;

- створення умов безоплатності медичної допомоги в момент її отримання;

- забезпечення сталого гарантованого фінансування медичної допомоги;

- підтримання стану здоров'я населення на рівні обсягів, передбачених Базовою програмою загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.