Фінансове забезпечення установ охорони здоров’я
9

Все це викликає підвищену потребу в ресурсах для подальшого розвитку цих медичних закладів, тому в подальшому відомий канал фінансування з приводу отримання асигнувань із бюджету на фінансування медичних закладів та інші заходи.

Важливим принципом організації фінансових ресурсів медичних закладів є господарський розрахунок. Він вимагає порівняння витрат з доходами від господарської діяльності. Це означає, що кожний медичний заклад, що знаходиться на повному госпрозрахунку та самофінансуванні, повинен не тільки покривати витрати доходами, але і одержувати прибуток. В свою чергу, госпрозрахунок сприяє економії і обережності, скороченню витрат, зниженню собівартості, підвищенню рентабельності продукції, передбачає матеріальну заінтересованість медичних закладів і кожного працівника окремо в досягненні високих кінцевих результатів.

Застосування в економіці медичних принципів територіального і галузевого розподілу фонду фінансових ресурсів визначає наявність двох каналів фінансового забезпечення медичних закладів – по лінії територіальних органів, а також відомчого - по лінії галузевих органів. Використання цих принципів і каналів розподілу коштів неоднакове і визначається засадами, які стоять перед країною на окремих етапах їх розвитку.

Зауважу, що в певні мірі відомий нам канал фінансування медичних закладів, на мою думку, буде і надалі використовуватись тільки для надання  допомоги переважно тільки за рахунок прибутку суб’єктів підприємницької діяльності.

З економічної та соціальної точки зору більш прийнятний територіальний принцип розподілу ресурсів на розвиток медичних закладів і фінансове забезпечення їх по лінії територіальних органів. Територіальний шлях розвитку медичних закладів більш відповідає (інтересам) інтенсивним методам розвитку економіки медицини, тобто вимогам кращого використання наявного економічного потенціалу.