Ресурси підприємства та їх структура
65

Продовження періоду функціонування основних фондів дає змогу підприємству зменшити об’єми щорічної заміни спрацьованих засобів праці і за рахунок цього спрямувати більше ресурсів для розширеного відтворення . Строки експлуатації машин та устаткування мають бути оптимальними щоб забезпечити найменші витрати суспільної праці на їх виготовлення і використання у виробничому процесі.

Найістотніше впливають на економічно доцільний строк експлуатації щорічні амортизаційні відрахування та середньорічні ремонтні витрати. Це дає можливість застосовувати на практиці дуже простий метод активізації строків експлуатації шляхом мінімізації сумарної величини цих економічних показників.

Розширяють відтворенні основні фонди на підприємстві за допомогою таких заходів:

-                            технічно переозброюють підприємство;

-                            реконструюють виробництво;

-                            розширюють виробничі потужності підприємства.

Головне завдання організації ефективного використання оборотних коштів підприємства це забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції при найменшій величині оборотних коштів. Ефективне управління оборотними коштами передбачає проведення постійного моніторингу оборотного капіталу, терміну його перебування на кожній з стадій та пошуків шляхів прискорення обертання.

Показники, які характеризують ефективність процесу обертання оборотних коштів:

  1. Коефіцієнт обертання оборотних коштів;
  2. Рентабельність оборотних коштів;