Ресурси підприємства та їх структура
69

-                            питома вага витрат на зарплату у складі поточних витрат на виробництво і реалізацію продукції.

Пошук напрямків витрат на персонал здійснюють через аналіз рівня ефективності його праці.

Безпосередньо ефективність роботи персоналу оцінимо за допомогою показників, які відображають рівень продуктивності праці на підприємстві.

Продуктивність праці – це економічна категорія яка відображає результативність та ефективність праці людини. Сутність продуктивності праці полягає в тому, що одна й таж сама жива конкретна праця, в залежності від умов виробництва може виробляти за одиницю часу різну кількість продукції.

Обсяг виробництва за певний період часу  знаходиться в прямо пропорційній залежності від рівня продуктивності праці і чисельності залучених до виконання роботи працівників.

W = Q / r

де, Q – обсяг виробництва продукції підприємства за певний період;

r – чисельність працюючих;

W – рівень продуктивності праці.

Обсяг виробництва може зрости або зменшитись внаслідок дії двох факторів: зміни рівня продуктивності праці або зміни чисельності працюючих. Єдиним напрямком зростання обсягу виробництва є підвищення рівня продуктивності праці.

ВАТ «Брусилівський молочноконсервний комбінат» стикнувся в своїй практичні роботі з загостренням конкуренції, падінням рентабельності, зростанням питомої частки витрат на оплату праці у собівартості продукції, тому він став проявляти інтерес до проблеми виміру і підвищення продуктивності праці як фактору забезпечення конкурентних переваг (за рахунок економії витрат на персонал, економії умовно-постійних витрат підприємства внаслідок підвищення рівня продуктивності праці) і показника оперативного контролю за роботою менеджменту підприємства.

Продуктивність праці – дуже важливий показник, оскільки він сигналізую про серйозні недоліки на підприємстві.