Ресурси підприємства та їх структура
73

В розділі було проведено аналіз основних показників господарської діяльності підприємства. Вчасності розглянуто склад та структуру основних виробничих фондів підприємства за три останніх роки (2003 – 2005), стан їх зносу, питома вага кожної групи основних засобів в загальній кількості, вказано на позитивні і негативні зрушення, причини які привело до цих змін.

Значну частину на підприємстві складають оборотні фонди, тому в цьому розділі охарактеризовано джерела формування їх на даному підприємстві. Відображено також склад та структуру їх, питому вагу кожного в загальній кількості, дана характеристика змінам і їх вплив на фінансовий стан підприємства, розраховано коефіцієнти ліквідності підприємства та показники ефективності використання оборотних та обігових коштів підприємства.

В цьому ж розділі розглянуто також важливе питання, як забезпеченість підприємства трудовими ресурсами і ефективність  їх використання. Для цього було розглянуто структуру персоналу підприємства за останні три роки (2003 – 2005), визначено абсолютне відношення і питому вагу кожного виду персоналу в загальній кількості працівників. Якісну оцінку було проведено за наступними признаками: статевим віком, рівнем освіти, за стажем роботи та рівнем кваліфікації. Була розглянута проблема підготовки та перепідготовки кадрів на підприємстві, рух робочої сили, визначені показники які характеризують ефективність використання трудових ресурсів.

В ІІІ розділі дипломної роботи розглянуто шляхи підвищення ефективності використання виробничих ресурсів, вчасності удосконалення структури виробничих ресурсів підприємства і підвищення ефективності використання трудових ресурсів. Обраховані показники господарської діяльності підприємства вказуються на те, що підприємство за останні три роки працювало збитково, причому ці збитки збільшувались з кожним роком. Свої робочі і трудові ресурси використовувало е ефективно, виробничий та плановий відділи не займались удосконаленням управління ресурсами підприємства.