Підвищення ефективності роботи вантажної станції
23

Вітчизняними економістами,такими як: В. В. Новожилов, Г. М. Сорокін, Т. С. Хачатуров та ін., було висунуто низку важливих концепцій розуміння сутності економічної категорії. Проте неможливо вважати до кінця вирішеними аспекти цієї складної проблеми.

Розвиток теорії ефективності – це шлях наукових досліджень. Спорудження таких гігантів як залізнична магістраль Москва – Донбас, Дніпрогес характеризується становленням теорії економічної ефективності. На той час сутність економічної ефективності підприємства розуміли, як встановлення результатів до ресурсів підприємства.

Розуміння сутності ефективності підприємства дає можливість правильно визначити напрямки розвитку підприємства. З’ясуймо поняття ефективності. Поняття «ефект» походить від латинської мови «effectus», що означає дію, дієвий, продуктивний; що дає потрібний результат.

В наш час широко використовується показник «ефективність». Звичайно під ефективністю розуміють відношення результатів або ефектів до ресурсів чи витрат.

Розглядаючи процес виробництва у поняття «ефект» необхідно вкладати зміну продуктивних сил, також виробничих відносин. Процес виробництва являє собою сукупність змін, які відбуваються з засобами праці, предметами праці, самою працею та її соціально-економічними умовами. Ефект виробництва – це будь-які зміни, які відбуваються у процесі виробництва. Ефекти бувають позитивними, коли зміни є корисними, і негативними, якщо зміни є недоцільними (вплив виробництва на навколишнє середовище). Ефект – це результат в абсолютному значенні, що вимірюється в натуральних чи вартісних показниках.

На різних етапах розвитку економіки під кінцевими результатами виробництва розумілися: валова, товарна, реалізація, реалізована чиста продукція. З переходом підприємств на нові умови господарювання, кінцевими результатами почали вважати виконання договорів поста