Підвищення ефективності роботи вантажної станції
29

- внутрішньозмінні втрати робочого часу;

- втрати робочого часу внаслідок плинності кадрів;

- рівень використання засобів механізації, автоматизації праці та комп'ютерної техніки;

- аналіз системи стимулювання працюючих;

- визначення професійно-кваліфікаційної структури працюючих.

У межах організаційного напрямку здійснюється пошук можливостей підвищення ефективності тих процесів, що відбуваються на підприємстві залізничного транспорту. При цьому насамперед увага звертається на ефективність управління.

Важливою складовою ефективності підприємства, а отже, і значним резервом її підвищення, є організація виробничого процесу. У конкретних умовах підприємства слід проаналізувати всі аспекти, що визначають ефективність організації робіт, від рівня робочого місця окремого робітника чи спеціаліста до рівня підприємства в цілому.

Важливим напрямком пошуку можливостей підвищення ефективності є технологічний.

Технологічна програма пов’язана з покращенням використання виробничих засобів, оновлення техніки, ефективним її використанням, підвищенням продуктивності праці.

Реалізація програми на залізничному транспорті це:

- розробка вітчизняних технологічних засобів залізничного транспорту, випуск сучасного рухомого складу електропоїздів, пасажирських вагонів, колійної техніки;

- низка заходів щодо ефективного та раціонального використання рухомого складу, впровадження нових технологій ремонту;

- модернізація пасажирського рухомого складу;

- будівництво нових ліній для високошвидкісного руху пасажирських поїздів; освоєння нових видів діяльності с урахуванням специфіки виробництва та виходячи з потреб споживача. Організація швидкісного руху на головних магістралях України. Реалізація програми забезпечить – впровадження швидкісного пасажирського сполучення і сприятиме більш високому кон’юнктурному рейтингу залізничного сполучення