Підвищення ефективності роботи вантажної станції
81

3.2 Підвищення якості використання рухомого складу на станції Львівська

 

 

За наявними даними про якість використання рухомого складу, можна сказати, що є такі показники, значення яких варто було б збільшити, тобто необхідно поліпшити якість використання рухомого складу. Для поліпшення якості використання рухомого складу необхідно застосувати комплекс заходів [42].

Залізничний транспорт України – базова галузь економіки країни та основа її транспортної системи, на яку припадає 82% вантажообігу та 45% пасажирообігу. При цьому знос основних фондів та рухомого складу - катастрофічний. Галузь працює з фізично та морально застарілими фондами, знос яких стрімко прогресує. Якщо в 1995 р. рівень їх зносу складав близько 41%, то в 2008 році уже досяг 87%, тобто збільшився в 2,1 рази. Вичерпали свій ресурс більше 73% усіх споруд, у тому числі знос верхньої будови шляху досяг 71%, ресурс залізничних мостів вичерпаний на 70%, з перевищення нормативного терміну експлуатується більше 60% усіх стрілочних переводів, більше половини ліній автоблокування.

Особливо великий рівень зносу рухомого складу: вантажні вагони - більше 70%, пасажирські - 83%.

За межами нормативного терміну служби експлуатується 83% електровозів, 88% тепловозів, 89% секцій електромоторів і 76% дизель-потягів. Залізниці відчувають дефіцит вантажних ресурсів, і в першу чергу напів-вагонів, що забезпечують більше 75% перевезень вантажів.

Залізниці перебувають у складному фінансовому стані, дефіцит коштів доріг уже перевищив 20% від річного обсягу надходжень, кредиторська заборгованість наближається до 10 млрд. грн., а це майже 31% річних прибуткових надходжень від перевезень.

Щоб вийти на рівень зносу виробничих фондів 1995 року до 2015 потрібно залучити близько 100 млрд.грн. - близько 11-12 млрд. грн. на рік за цінами 2008 року. Галузь могла б вирішити ці інвестиційні завдання власними силами, якби прибутковість її роботи з 2009 року зросла удвічі. Однак для цього потрібно майже втричі збільшити тарифи на вантажні перевезення. Вихід