Експрес-аналіз фінансово-майнового стану підприємства
13

Недостатньо власного капіталу у структурі майна підприємства. Про що свідчить коефіцієнт автономії, який характеризує питому вагу власного капіталу в загальній сумі балансу. Значення цього показника як на початок періоду так і на кінець менше нормативного.

Коефіціент фінансової стійкості показує, яка частина фінансових зобовязань може бути погашена власним капіталом. В нашому випадку він як на початок так  і на кінець року менше нормативного – це свідчить про те, що підприємство не в змозі погасити фінансові зобовязання за рахунок власного капіталу.

Зниження коефіцієнта фінансування свідчить про зменьшення залежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування. Але в нашому випадку значне зниження коефіцієнта фінансування відбулося внаслідок непокритого збитку підприємства, який на початок року становив 454,9 тис. грн., а на кінець року 548,1 тис. грн.

Особливо значною є нестача власного капіталу для покриття оборотних активів, запасів та товарів на кінець 2006 р., значення яких становило: (-0,1), (-0,1), (-0,03) грн.

Зросла частка власного капіталу, вкладеного в поточну діяльність (капіталізована), про що свідчить зростання коефіцієнту маневреності власного капіталу на 0,4 пункти, але значення цього показника як на початок року так і на кінець менше нормативного – це свідчить про незадовільну структуру майна та капіталу підприємства.

Таким чином, результати аналізу дозволяють зробити висновок про наявність кризового фінансового стану, на що вказує розмір та тенденція зміни основних фінансових коефіцієнтів У цій ситуації підприємству необхідно проводити заходи  щодо економічного і фінансового оздоровлення.